Wat is Henna?

Het versieren met henna beschrijft men op verschillende manieren. In India spreekt men van mehndi, in Europa vaak van henna tattoos.

Om handen, voeten en haar te versieren gebruikt men henna, een natuurlijke kleurstof. Van de gedroogde bladeren van de hennaplant, Lawsonia Inermis, maalt men een fijn poeder. Om vervolgens een hennapasta te creëren waarmee men tekeningen aanbrengt. De natuurlijke pigmenten van henna kleuren de bovenste laag van de huid, waardoor er een tijdelijke roodbruine afbeelding ontstaat.

Betekenis van henna

Henna versieringen op handen en voeten zijn in veel culturen onderdeel van feestelijke gelegenheden. Bruidshenna en belly blessings, henna art op een zwangere buik, zijn rituelen die betekenis geven aan een specifieke fase in het leven. Op het hennafeest dat vooraf gaat aan bijvoorbeeld een Marokkaanse of Turkse bruiloft wordt de bruid versierd met henna. Deze traditie brengt haar geluk en bescherming. Hennapasta wordt tevens al duizenden jaren gebruikt tegen zonnebrand, bij eczeem en als haarmasker.

Werking van henna

Natuurlijke henna heeft een aantal uren nodig om de huid te kleuren. Over het algemeen geldt dat hoe langer de hennapasta op de huid zit, des te donkerder het resultaat wordt en des te langer de tekening zichtbaar blijft.

Natuurlijke ‘Zwarte henna’ bestaat niet!

‘Zwarte henna’ is nooit 100% natuurlijk. Deze ‘henna’ is eigenlijk een soort inkt en wordt vaak op festivals en toeristische plaatsen aangeboden. Meestal bevat het de chemische stof PPD. Deze stof kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Mijn advies is daarom om ‘zwarte henna’ te vermijden!

Verschillende culturen binnen Henna
Net zoals de Pakistaanse, Afghaanse en Hindoestaanse bruiloften is de Hennadag/Henna-avond een belangrijk moment. Bij de Marokkaanse bruiloft wordt Henna een paar dagen voor de bruiloft gehouden. Vaak wordt deze bij het huis gehouden van de bruid. Maar als er echt wordt uitgepakt wordt deze op een feestlocatie gehouden. Tijdens het Hennafeest staat de bruid centraal. Zo worden de handen en de voeten versierd met Henna. Maar ook de andere vrouwelijke gasten kunnen hun handen laten versieren met Henna. Sowieso doen de naasten van de bruid dit.

Wij gebruiken cookies en daarmee vergelijkbare technieken om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te analyseren, social media koppelingen beschikbaar te stellen en jou te voorzien van gepersonaliseerde content en advertenties. Door op ‘’akkoord’’ te klikken ga je hiermee akkoord.